Omkostningerne ved boligkøb er høje, og det kan samtidig virke uoverskueligt at optage et boliglån og betale renter. Men besværet kan ofte godt betale sig.
– Her får du fordele og ulemper ved at bo til leje og eje.
Indhent gratis og uforpligtende lånetilbud
- og få svar inden for 24 timer
Indhent lånetilbud
Boligkøb som opsparing
En fordel ved at være boligejer er blandt andet, at du kan spare op i din bolig. Selvom det lån, som de fleste er nødsaget til at optage for at kunne købe et hus eller lejlighed, kan virke både farligt og dyrt, så kan et boliglån faktisk ses som en opsparing. Forklaringen er, at når du tilbagebetaler lånet, ejer du en stigende værdi i ejendommen. Du kan sammenligne husets mursten og grund med en økonomisk værdi, som både du og långiver ejer en andel af. Nu mere af din gæld, som du har tilbagebetalt, nu mere opsparing har du i boligen. Denne form for opsparing kaldes friværdi.
Fald og stigninger i boligmarkedet har du nok hørt om? Fald i boligpriser medfører fald i boligernes værdi. Men det kan også gå den anden vej. En investering, i form af et boligkøb, kan stige i værdi under forskellige variabler og føre til en økonomisk gevinst. Det betyder, at du som boligejer kan høste penge ind gennem din bolig, når f.eks. markedet er i vækst eller ved en renovering. Udover, at du som boligejer kan tjene økonomisk gevinst, har du også økonomisk fleksibilitet. Den værdi, som du ejer i din bolig, sidder ikke altid fast i boligen. Det betyder, at du kan gøre brug af værdien til andre projekter såsom køb af sommerhus, nyt køkken, istandsættelse eller andre omkostningsfulde boligøkonomiske aspekter. Denne proces kaldes lån i friværdi.
Læs mere om lån i friværdi her…
Økonomisk fleksibilitet
Som boligejer har du også mange andre fordele, som du som lejer af et hus eller lejlighed ikke har adgang til. Den økonomiske fleksibilitet hænger blandt andet sammen med en stor frihed i form af bestemmelsesret over boligen. Friheden kommer eksempelvis til udtryk ved at privatfinanserne måske rækker til et nyt køkken eller en tilbygning, og som lejer har du som regel ikke rettigheder til sådanne renoveringer, også selvom tegnebogen tillader det. I nogle tilfælde kan lejer få lov at foretage større ændringer af boligen, men den økonomiske værdi finder kun vej til udlejers lommer i form af en stigning af husets værdi. Så ønsker du selv at udnytte den fulde værdi af en istandsættelse, så skal du finde vejen til en ejendomsmægler og en långiver.
En lejebolig kræver kun en lille vifte af forskellige omkostninger, hvor en ejerbolig har en del flere forskellige elementer som skal regnes sammen. Det betyder dog nødvendigvis ikke, at eje koster mere end leje. Når du bor til leje hos en udlejer, betaler du et depositum og forudbetalt leje ved indflytning samt husleje hver måned. Huslejen falder i lommerne hos udlejer og har, modsat et boliglån, ingen potentiel økonomisk gevinst over tid. Depositummet tilhører dig, men såfremt du har boet til leje i en længere periode, forsvinder det ofte til vedligeholdelse af lejemålet, således at boligen opnår samme stand som ved indflytning. På mange måder er det at bo til leje, for at bruge et kendt udtryk, penge direkte ud ad vinduet. Hertil, skal det dog nævnes, at hvorvidt et boligkøb er fordelagtigt, sammenlignet med at bo til leje, afhænger er flere variabler end som nævnt ovenfor.
Fordel eller ulempe?
Et opsummeret overblik over de variabler, som du bør overveje som boligkøber og kommende boligejer, er husets beliggenhed, stand og kvadratmeterpris, samt hvor længe du forventer at blive boende. Ligeledes, spiller den type af lån, som du er nødsaget til at optage, også en rolle, da boliglån medfører omkostninger såsom f.eks. rente og skatter. Alle situationer er individuelle, og for at få den bedst mulige vurdering af om du bør leje eller eje, er det en god idé at kontakte en finansiel boligrådgiver.
Brug for hjælp til boligfinansiering eller søger du blot et gratis og uforpligtende tilbud?
Hos Fairkredit sidder vores professionelle lånekonsulenter klar til at hjælpe dig fra lejer til boligejer!
Kontakt os i hverdage mellem 9-17 på telefon +45 70 27 27 26 eller døgnet rundt på vores hjemmeside www.Fairkredit.dk– Vi glæder os til at snakke med dig.
Eller måske mangler du blot inspiration til at finde drømmeboligen, samt ønsker du at blive klogere på Fairkredits services eller de forskellige lånetyper på markedet?
– Besøg vores sociale medier: Facebook, Instagram og LinkedIn.