Fem overvejelser før du optager et huslån!

Det at låne penge er et ”tricky” område. Men et huslån er en nødvendig del af den almindelige danskers økonomi for at kunne købe et hus. Lånemarkedet har mange snævre vinkler, svære begreber og tekst med småt.

Hos Fairkredit vil vi gerne gøre det mere overskueligt og gennemsigtigt at låne penge til huskøb; Her får du fem gode råd til, hvad du skal overveje, når du skal købe drømmehuset!

Læs også: Huslån – Flere typer 

 

1. Penge er magt!

Der findes mange alternative måder at låne penge på, når et huskøb skal finansieres. Men selvom både gæld og lav indkomst ikke nødvendigvis sætter en stopper for at få lov til at få finansieret drømmehuset gennem et huslån, så er der stadig visse begrænsninger. Er du f.eks. registeret i RKI, er arbejdsløs eller mangler en procentdel til udbetalingen af huset, så må långivere og låneformidlere desværre afvise dig som låntager. Loven siger, at de 5% af huset værdi skal være tilstede i købers lommer, før du kan låne de resterende penge til finansiering af din boligdrøm.

Hos Fairkredit har vi ligeledes nogle retningslinjer, som f.eks. at der bør være mindst én lønmodtager i husstanden. Bor du alene eller er både dig og din partner arbejdsløse, så skulle du overveje at få et lønnet job, da indkomst og rådighedsbeløb er essentielle faktorer for, om du får et ja eller nej til at optage et huslån. Det skal dog understreges, at hos Fairkredit vurderer vi vores kunder ud fra en helhedsvurdering modsat mange andre, som har langt mere stive krav og hvor penge især udgør en stor magt. Vores råd er; få styr på økonomien, så får DU magten over boligkøbet.

Læs også: Hvor meget kan jeg låne?

 

2. Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed…

I København, Århus og andre store danske byer er boligpriserne stigende og bankerne låner glædeligt penge ud til at finansiere dit nye hus eller lejlighed. I mindre byer og i det mere landlige Danmark er det, helt modsat storbyerne, svært at få lov til at låne penge til et huskøb trods at det er et boligmarked med ufattelig lave huspriser. Grunden til, at bankerne ikke har lyst til at finansiere et huskøb uden for byerne, er fordi at husenes værdi er for lav, hvilket medfører en risiko for, at huset ikke kan sælges igen. Mange huse i Danmarks yderkanter er også i ringe stand og trænger til en renovering.

Men hvis du drømmer om at bo i grønne omgivelser med massere rum og ro omkring dig? Eller har du skruet hænderne godt på og er vild med tanken om at skulle istandsætte din egen oase? Så betyder et nej fra banken ikke et nej til boliglån, der findes nemlig muligheder for huslån uden om banken!

Læs også: Boliglån uden om banken

 

3. Skal jeg gå “uden om”?

Der findes mange forskellige typer af lån. De tre mest almindelige er (1) realkreditlån, (2) banklån eller (3) ejendomskreditlån. Realkreditlånet og banklånet formidles gennem banken eller et realkreditinstitut. Disse lånetyper er de billigste lån på markedet, hvilket er grundet en lav rente. Billigt er godt, men hvis du har gæld, er selvstændig eller er med lav indkomst, så er det ikke sikkert, at du kan få lov at optage et sådant huslån. Den tredje nævnte lånetype, ejedomskreditlånet, er et lån uden realkreditinstitutter og banker. Du kan gennem en låneformidler blive godkendt som låntager af et ejendomskreditlån, også selvom du ikke passer ind i bankernes kassetænkning.

Hos Fairkredit tilbyder vi netop denne type huslån, og du kan kvit og frit beregne prisen på lånet via vores hjemmeside eller tage en snak over telefonen med vores hjælpsomme og professionelle konsulenter. Vi ser frem til at snakke med dig.

Læs også: Ejendomskreditlån

 

4. Begreb- og talhelvede.

Et bank- eller realkreditlån er, som du allerede ved, de billigste huslån på markedet. Realkreditlånet har en rente på -0,5% til 2,5% og du kan låne op til 80% af huset pris ved en helårsbolig. Realkreditlånet tages ofte i sammenhæng med banklånet, som har et renteniveau på 4% til 10%. En kombination af et realkredit- og banketlån er generelt opdelt 80% realkreditlån og 15% banklån, de sidste 5% er en krævet køberudbetaling, som du skal have til rådighed, før et huslån overhoved kan komme på tale. Hos Fairkredit har et ejendomskreditlån oftest en fast rente som ligger på 7,5% til 8%, og du kan låne op til 95% af husets værdi. Ønskes der en variable rente, hvilket er mere sjældent end tit, ligger renten på 6-7%. Et huslån omhandler ikke kun renter, belåningsgrader og udbetalingsbeløb, men vigtigt er det også at tage lånets løbetid i betragtning. Et låns løbetid er vigtigt, da det i sidste ende bestemmer, hvor meget du kommer til at betale i renter. Låner du et ejendomskreditlån hos Fairkredit, så er det mest almindelige en løbetid på 25år.

Det lyder måske en smule kompliceret. Men hos Fairkredit kan du få professionel vejledning, så du ikke farer vild i en jungle af økonomiske huslånsbegreber.

Læs også: Huskøb

 

Bo til leje eller eje?

Der er mange variabler, som er medbestemmende til hvorvidt du bør eje eller leje. Det afhænger blandt andet af lejeboligens husleje, lånetypen ved huskøb og hvor længe du ønsker at bo til leje eller eje. Drømmer du om at købe et hus og slå dig ned der resten af dine dage, så er et huskøb tit og ofte en rigtig god investering. Når man køber et hus, investerer man penge i ejendommen, og som huslånet tilbagebetales opnår man opsparing i huset. Husopsparingen kan, som hvilken som helst anden investering, stige og falde i værdi alt efter hvordan boligmarkedet ser ud samt afhængig af husets stand. Stiger priserne på boliger i området af din ejendom, ses ofte også en stigning i dit hus’ værdi og dermed en økonomisk stigning i din opsparing. Eje af hus kan på mange måde argumenteres som værende et positivt valg, men igen er det slet ikke så sort på hvidt.

Hos Fairkredit kan vores lånkonsultenter hjælpe dig med at vurdere, om din privatøkonomi egner sig til at huskøb. Giv os et kald, en e-mail eller beregn selv prisen på dit boliglån kvit og frit på www.fairkredit.dk.

Læs også: Fra lejer til boligejer 

 

Få daglige opdateringer om boliglån på Fairkredits Facebookside eller på Instagram

Eller læs mere om ejendomskreditlån her….

 

 


Vores kunder elsker os

  • Google anmeldelser
  • Facebook anmeldelser
  • Lån til dine boligdrømme

    - også hvis banken siger nej!

    Indhent lånetilbud
    Cookie mærket