Pantebrevslån anvendes i forbindelse med finansiering af boligkøb, hvor långiver tager sikkerhed i den købte ejendom. Pantebrevslån er et attraktivt alternativ til boliglån i bank og realkreditinstitut, da det for mange danskere er meget vanskeligt at blive kreditgodkendt hos de traditionelle udlånere. Pantebrevslån er ikke den billigste låneform, men det er det bedste alternativ hvis du ikke kan få godkendelse på at optage et realkreditlån.
Navnet pantebrevslån kommer således af, at man tinglyser et pantebrev i ejendommen ved optagelsen af lånet. Der vil blive tinglyst et pantebrev uanset, om man ønsker at låne til huskøb eller låne op i friværdien.
Indhent gratis og uforpligtende lånetilbud
- og få svar inden for 24 timer
Indhent lånetilbudHvad er renten på pantebrevslån?
Renten på pantebrevslån er lidt dyrere end bank- og realkreditfinansiering. Til gengæld kan du nøjes med ét stort lån, da man kan få op til 95% finansiering med et pantebrevslån. Renterne ligger typiske i niveauet af 5-9%. Renterne varierer afhængig af, om der er tale om variabelt- eller fastforrentede lån. Renten på pantebrevslån med variabel rente ligger i niveauet 5-7%, og er typisk baseret på referencerenten “CIBOR-12M” plus et fast rentetillæg. Renten på fastforrentede pantbrevslån ligger i niveauet 7-9% for tiden. Rentens størrelse fastsættes typisk af de enkelte pantbrevsinvestorer ud fra faktorer som låntagers økonomi, ejendommens stand, ejendommens beliggenhed, lånets løbetid, mm..
Info: Ca. 9 ud af 10 pantebrevslån er med fast rente
Læs også: Pantebrevslån – Hvad er mulighederne med et pantebrevslån?
Som hovedregel bør man først søge om et pantebrevslån, hvis man ikke kan få et realkreditlån. Nedenfor vil vi gennemgå de 6 gode grunde til at vælge et pantebrevlån:
1. Afvist i banken pga. for lav pris
Rigtige mange danske bankkunder bliver afvist boliglån, fordi huset som de er interesseret i, er for billigt. Dette skyldes blandt andet, at banker og realkreditinstitutter tjener for lidt på et lille lån i forhold til deres omkostninger til at oprette lånet, hvorfor de hellere siger nej tak.
Hos Fairkredit er det ingen minimumsgrænse for lånets størrelse. Vi drager fordel at vi i sammenligning med banker og realkreditinstitutter er en lille og effektiv virksomhed, hvorfor vores omkostninger til etablering af et boliglån er væsentlig lavere.
2. Afvist i banken pga. ejendommens beliggenhed
Det er desværre helt normalt at banker og realkreditinstitutter lån til huskøb, fordi deres kreditpolitik ikke tillader dem af tilbyde lån i et specifikt område (Læs: Udkantsdanmark). Dette gælder særligt områder som Odsherred, Lolland-falster, Sydfyn, Langeland samt store dele af Syd-, Vest- og Nordjylland.
Pantebrevslån er et godt alternativt her, da pantebrevsinvestorer ikke er bundet af samme stive kreditpolitikker som bankerne, men i stedet vurderer hver sag ud fra en helhedsvurdering.
3. Afvist i banken pga. dårlig kreditscore
Særligt i store banker foregår kreditbehandlingen i stigende grad digitalt. Dette betyder, at det i princippet kan være en computer, som afgør om man kan få et boliglån eller ej, ud fra en matematisk model. Dette kan for nogen være en fordel og andre en ulempe, men mon ikke de fleste ville synes om at have muligheden for at tale sin egen sag?
Pantebrevsudlånere har en mere gammeldags tilgang til kreditbehandling. Her afgøres en kreditvurdering typisk ud fra en helhedsvurdering af forhold som indkomst, opsparing, gæld, ejendomstype og rådighedsbeløb.
Indhent gratis og uforpligtende lånetilbud
- og få svar inden for 24 timer
Indhent lånetilbud4. Afvist i banken pga. lavt rådighedsbeløb
Bankerne arbejder typisk med nogle fast krav til rådighedsbeløb ud fra familiens størrelse. En tommelfingerregel er ca. 5000 pr. voksen i husstanden og 2000 pr. barn i husstanden. Det giver kr. 12.000 månedligt for en familien med 2 voksne og 1 barn.
Selv på markedets for alternativ boligfinansiering findes der krav til rådighedsbeløb – det kan vi desværre ikke komme udenom. Dog vurderes de enkelte familie ud fra en konkret vurdering, som gør at enkelte familier kan blive kreditgodkendt på trods af et mindre rådighedsbeløb, hvis de kan bevise at de tidligere har kunne leve for dette rådighedsbeløb.
5. Afvist i banken fordi du er selvstændig
Ejer du dit eget firma og forsøger du dig selv som selvstændigt erhvervsdrivende, kan du godt forberede dig på at dine chancer for at blive kreditgodkendt i banken, er markant lavere en din lønmodtagerven med samme indkomst som dig. Dette skyldes, at økonomien for dig som selvstændig ikke vurderes at være lige så sikker på hvis du havde været lønmodtager. En anden grund er typisk at bankrådgiverne kan have svært ved at gennemskue selvstændiges økonomi. Dermed kan det være lettere at siger nej tak i stedet for at bruge tiden på at sætte sit ordentligt ind i sagen.
Fairkredit har stor succes med boliglån til selvstændige. Dette skyldes at vi har en mere fleksibel tilgang til selvstændige, og fordi vi gerne bruger tiden på at sætte os ordentlig ind i den konkrete sag og udarbejder derefter et overskueligt låneprospekt, som gør at investoren hurtigst kan vurderer sag på en ordentligt grundlag.
6. Fordi du gerne vil have gennemskuelig lån
Pantebrevslån har typisk faste renter, er uopsigelige fra kreditors side og har ingen bidragssatser eller rentetillæg. Det betyder, 1) at den månedlige ydelse på lånet er fast i hele lånets løbetid, 2) at långiver ikke kan opsige lånet så længe du betaler til tiden og 3) at du som låntager reelt er sikret en 100% fast rente, som långiver ikke kan hæve efter deres velbehag.