Hvor langt privatøkonomien rækker kan være enormt svært at overskue. Et boligkøb er en dyr fornøjelse, som afhænger af mange faktorer, og hvis man ikke er vildt stærk med tal og beregninger, så kan det umiddelbart virke helt uoverskueligt. Men tvivl ikke – Fairkredit har kokkereret de overvejelser, som du bør tage dig, ned til en kort artikel samt designet en låneberegner, som klarer ærterne for dig.
Læs artiklen eller beregn dit lån direkte ved hjælp af vores låneberegner.
Stop lige op engang, før du snører støvlerne og smutter ned til en ejendomsmægler for at kigge på huse. For før du bliver forelsket i en ejendom, bør du tage et kig på din husstands privatøkonomi. Bor du alene, så er du alene om indkomst og udgifter, men er du samlevende med en partner eller anden form for boligfælleskab, således at I er flere om at finansiere et boligkøb, skal alle betalende individers indtægter regnes med i det fulde budget. Men hvad skal indgå i et sådant budget?
Læs også: 5 overvejelser før du optager et huslån!
Husstandsindkomst
Er alle i husstanden i job med fast indtægt? Et fast arbejde med en stabil månedsløn er langt nemmere at have med at gøre, når der skal beregnes et budget for boligkøb. Hvorimod, en svingende indtjening skaber usikkerhed for både dig selv og for låneinstitutterne, som skal låne dig penge til boligkøbet. Det er derfor en god idé at tænke over, hvad hustandens totale indtjening er, før der tages rigtig fat i købsprocessen.
Læs også: Fairkredits guide: Hvor meget kan jeg købe bolig for?
Forbrug
Om du lever over evne eller er sundt økonomisk anlagt, har stor betydning for, hvilket hus du kan købe. Din husstands faste omkostninger spiller en stor rolle. De faste omkostninger indeholder blandt andet; skatter og forsikringer, udgifter på bil eller anden transportmiddel, institutionsplads for evt. børn i husstanden, lån og gæld, tv-licens, internet og telefon, samt boligudgifter i form af vand, varme og el. Ligeledes, bør der tænkes variable omkostninger ind i budgettet som f.eks. ved et huskøb kræves der finanser til vedligeholdelse af boligen, således at boligen ikke falder i værdi ved beboelse og slid.
Samlet set udgør det totale forbrug trukket fra husstandsindkomsten et beløb, som fortæller den sum din privatøkonomi tillader, at du kan købe bolig for. Dette beløb kaldes for rådighedsbeløbet.
Rådighedsbeløbet er altafgørende
Hvor mange penge du har tilbage efter at alle faste udgifter er betalt, viser det hul i din økonomi, som kan give plads til et boliglån. Lånesummen, og dermed købsprisen på boligen, er dermed afhængig af din nuværende økonomiske situation. Der findes nogle generelle anbefalinger fra Finansstyrelsen for hvor stort dit rådighedsbeløb bør være, før du overhoved kan låne blot en lille sum penge. Anbefalingerne er inddelt efter husstandsstatus ift. om du er enlig, familie med et antal børn og om børnene er hjemmeboende eller ej.
Læs mere om Finanstilsynets anbefalinger nederst på siden….
Har du penge til udbetaling?
Udover, at du bør have en sund økonomi med et godt rådighedsbeløb, så kræver et huskøb og hvor meget du kan låne, også en sum penge til udbetaling. En opsparing er altså en nødvendighed for at kunne købe hus. Reglen hedder som udgangspunkt, at du skal have minimum 5% af boligens pris til udbetaling, før du kan låne yderligere til at finansiere din drømmebolig. Jo større udbetaling du har til rådighed, nu mere plads i økonomien giver det og dermed mere frihed til at vælge lige den bolig, som du går og drømmer om.
Husk at der skal være plads!
Før du optager et lån og køber et hus, bør du overveje hvor stramt du vil sidde økonomisk. Et stort hus med god beliggenhed kan virke attraktivt og som den helt store lykke. Men hvis du ikke har plads i økonomien til lidt sjov, ballade og nydelse, så bliver det i længden hårdt at være boligejer.
Hos www.Fairkredit.dk kan du få vejledning til hvordan du optager det rette boliglån, finder bolig til en realistisk købspris og til hvordan du trods gæld, lavt rådighedsbeløb eller anden komplikation alligevel kan blive boligejer.
Læs også: Fem overvejelser før du optager et huslån
Vejledning til rådighedsbeløb
Enlig uden børn: 5000 kr. *
Samlevende uden børn: 8000kr. *
Hjemmeboende børn: + 2.500kr. pr. stk. *
* beløbet er pr. måned.
Beregn dit boliglån
Ønsker du at beregne prisen på et ejendomskreditlån hos Fairkredit?
Tryk her – og kom direkte til vores låneberegner!
Indhent gratis og uforpligtende lånetilbud
- og få svar inden for 24 timer
Indhent lånetilbudBrug for hjælp til boligfinansiering eller søger du blot et gratis og uforpligtende tilbud?
Hos Fairkredit sidder vores professionelle lånekonsulenter klar til at hjælpe dig fra lejer til boligejer!
Kontakt os i hverdage mellem 9-17 på telefon +45 70 27 27 26 eller døgnet rundt på vores hjemmeside www.Fairkredit.dk
– Vi glæder os til at snakke med dig.
Eller måske mangler du blot inspiration til at finde drømmeboligen, samt ønsker du at blive klogere på Fairkredits services eller de forskellige lånetyper på markedet? – Besøg vores sociale medier: Facebook, Instagram og LinkedIn.
Læs om ejendomskreditlån her…